onze salon
contact
biosthetique
pruiken
kapsalon
Biosthetique:
Haarproblemen
Droog haar

De haren worden vaak droog omdat de talgklieren onvoldoende talg produceren, of door externe factoren zoals: de warmte van de haardroger, zout/chloor water, de zon of slechte verzorging. Het biologisch evenwicht is dan verstoord. Het haar wordt droog en broos. Het verliest zijn glans, elasticiteit en soepelheid. Het verandert van structuur, breekt of valt uit.

Behandeling van droog haar normaliseert de huid en herstelt haar natuurlijke functies . De talgafscheiding moet in dit geval verhoogd worden om de huid zijn beschermende functie terug te geven. Verzorgende producten zijn er tevens op gericht de vetzuren op de hoofdhuid aan te vullen en de verbindingen tussen de haarschubben (ceramides) te herstellen.

Fijn en/of gespleten haar
Fijn en gesleten haar wordt vaak broos wanneer er een tekort is aan vetten en eiwitten die nodig zijn voor zijn structuur. Dit gebeurt wanneer zijn schubben open staan en de vezel wordt aangetast.

Vaak is dit het gevolg van onvoldoende of verkeerde verzorging. De haarschubben vervullen hun beschermende functie niet meer. Fijn haar verliest dan zijn substantie en lijdt hier erg onder want zijn structuur is beschadigd. Zijn sterkte neemt af, zijn veerkracht verdwijnt, wordt slap, futloos en breekt tenslotte af.

Behandeling van fijn en gespleten haar is gericht op de noden van het haar. Met specifieke verzorgingsproducten wordt het haar versterkt en gerevitaliseerd . Hiermee krijgt het opnieuw elasticiteit, volume en houdbaarheid. De structuur van de haarschubben wordt opnieuw opgebouwd en het haar zal hierdoor sterker en zachter worden.

omhoogomhoog

Hoofdhuidproblemen
Schilfers (roos)
Bij sommige mensen verschijnen schilfertjes wanneer de toestand van de hoofdhuid verandert. Dit ongeacht of het een droge of vette hoofdhuid betreft. De natuurlijke zuurfilm laat het afweten en speelt zijn regulerende rol niet meer. Micro-organismen zijn minder gecontroleerd en beginnen zich overmatig te verspreiden.

Dit fenomeen is hoofdzakelijk te wijten aan de levenswijze die een invloed kan hebben op de natuurlijke weerstand van de hoofdhuid. Dit zijn bijvoorbeeld: stress, nicotine of alcohol, stoornissen van celdeling, een tekort aan vitaminen of gewoonweg het gebruik van producten die slecht zijn afgestemd op het haartype. Dit kan een overdreven afschilfering teweegbrengen. Onder de invloed van de kam of de borstel komen de schilfertjes los en komen op het haar of op de schouders terecht. Ze veroorzaken een kenmerkend onesthetisch probleem. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met irritatie, roodheid, jeuk of zelfs andere huidproblemen.

Behandeling van roos is erop gericht de zuurfilm van de hoofdhuid te herstellen en dode huidschilfers te verwijderen. Hierdoor zal de huid zijn natuurlijke weerstand terugvinden. Tevens moet het vocht van de vaak gedehydrateerde huid aangevuld worden. Ten slotte dient de stofwisseling in de hoofdhuid te bevordert te worden zodat de hoofdhuid gestimuleerd wordt zichzelf te vernieuwen. Hiermee wordt roos en de te eraan liggende oorzaak verwijderd.

Gevoelige hoofdhuid
De hoofdhuid en het haar worden vaak gevoelig wanneer ze onderhevig zijn aan bepaalde factoren zoals stress of bij gebruik van niet goed afgestemde producten en verzorging. Hun natuurlijke afweersystemen werken niet meer normaal tegen micro-organismen. Het haar verliest zijn glans en wordt statisch. De afscheidingen van de talg- en zweetklieren van de huid ontwikkelen niet meer hun normale anti-bacteriële werking; er kunnen dan onaangename spanningen en jeuk opduiken, of zelfs zwellingen en een pijnlijke hoofdhuid.
Behandeling van de gevoelige hoofdhuid is erop gericht de bloedsomloop in de hoofdhuid te herstellen. Hierdoor krijgt de hoofdhuid zijn natuurlijke afweer terug. Aldus gereguleerd, reageren de talrijke zenuwen correct op koude, warmte, milieuagressies en uiteraard op stress en vermoeidheid. De gevoeligheidsdrempel verlaagt, de huidcellen vinden hun weerstand terug en geïrriteerde zones zullen verdwijnen.

Droge hoofdhuid
De hoofdhuid wordt vaak droog omdat de talgklieren onvoldoende talg produceren of door externe factoren zoals: de warmte van de haardroger, zout/chloor water, de zon of slechte verzorging. Het biologisch evenwicht is dan verstoord. De huid heeft geen natuurlijk beschermend effect meer en de hoofdhuid geen verdediging tegen de verschillende milieu agressies. De hoofdhuid jeukt of geeft een trekkerig gevoel, er kan irritatie optreden of zelfs roos.
Verzorging van de droge hoofdhuid normaliseert de hoofdhuid en verhoogt de talgafscheiding. Elke droogtefactor dient specifiek behandeld te worden.

omhoogomhoog

Huidproblemen
Veroudering
Bij het ouder worden heeft men te maken met natuurlijke, fysiologische veranderingsprocessen. Er zijn twee oorzaken van huidveroudering, namelijk de invloeden van veroudering van binnenuit en invloeden van buitenaf. Daarnaast speelt de genetische opbouw een belangrijke rol bij beide vormen van veroudering. Een van de invloeden van binnenuit vertraagt de stofwisseling, waardoor de huid haar veerkracht en elasticiteit verliest. Dit betekent dat de celdeling in de lederhuid en de opperhuid vertraagt, waardoor dehydratatie en ophoping van afvalstoffen plaats vinden. De invloeden van buitenaf als milieu-invloeden, UV-straling, roken, stress en onjuiste verzorging veroorzaken ook vroegtijdige veroudering. Alle invloeden resulteren in vrije radicalen en oxidatie. Dat is de reden van versnelde en/of vroegtijdige huidveroudering.

Met de juiste gezichtsverzorging is huidveroudering te vertragen. Door bijvoorbeeld de vochtbalans te herstellen, afvalstoffen af te voeren, de vorming van vrije radicalen en de verkleving van elastinevezels tegen te gaan.


Dehydratatie
Voor het correct functioneren van de opperhuid is de juiste verzorging met producten, die de vochtbalans herstellen, heel belangrijk. Een onbeschadigde zuurmantel beschermt de huid. Een vochtrijke opperhuid is essentieel voor het regeneren van de huid. Vochtgebrek heeft een negatieve werking op de stofwisseling, celdeling, tonus en elasticiteit. De huid toont niet fris en helder, veroudert sneller en verliest haar bescherming.

Om het dagelijks verdampte vocht aan te vullen zijn goede hydraterende producten noodzakelijk. Tevens dient de zuurfilm van de huid hersteld te worden zodat de huid beter beschermt is. Door de stofwisseling van de huid te stimuleren worden afvalstoffen beter afgevoerd en gaat de huid beter functioneren en zal daardoor ook minder snel dehydrateren.

Droge Huid
Verminderde talgproductie en klimatologische invloeden, zoals airconditioning, verwarming en geïsoleerde ruimten, wind, zon en kou, veranderen de beschermende zuurmantel negatief. Verkeerde reinigings- en verzorgingsmethoden irriteren de huid en drogen de huid verder uit. De toenemende milieuverontreiniging en UV-straling werken nog extra negatief op de huid. Zo kan de huid haar natuurlijke beschermende functie niet meer optimaal uitoefenen en verliest daardoor meer en meer haar schoonheid en jeugdigheid.

Verzorging van de droge huid dient er dan ook op gericht te zijn de huid zijn beschermende zuurmantel terug te geven. Tevens moet het vocht in de huid aangevuld worden. Aanvullende verzorging is erop gericht het vermogen van de huid om vocht vast te houden te herstellen en de huid weerstand te geven tegen verontreinigende omstandigheden.

Vette Huid
Acne Vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne berust op een ontsteking van de talgklierfollikel. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne, wanneer de huid onder invloed van androgene hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Naast Acne Vulgaris kennen we nog enkele vormen van acne met een ander beeld en verloop. Een ernstige vorm van acne is de Acne Conglobata, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het 20e jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger. De schouders, de rug en de borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht.

Acne ontstaat vooral door een combinatie van hormonen en voeding. Door het nuttigen van verzadigde vetzuren te beperken kunnen veel problemen worden voorkomen. Verzorgende producten voor de huid dienen het vetgehalte van de huid te normaliseren. Let op dat te sterk ontvettende producten de huid kunnen ontvochten en toxineren.

Geïrriteerde Huid
De hypergevoelige huid is op iedere leeftijd altijd dun en uit balans. Deze huid heeft een tekort aan essentiële vetzuren, waardoor de opperhuid dehydrateert en zichzelf niet kan beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals UV-staling, kou, wind, vervuiling enz. Overgevoelige reacties worden vooral opgewekt door invloeden van binnenuit, zoals stress, verkeerde voeding, diëten en teveel light-producten. Alle invloeden veroorzaken vrije radicalen. Een gevoelige huid produceert de stof histamine, die roodhuid veroorzaakt. Dit huidtype reageert vaak zeer fel op cosmetische verzorging, omdat vrije zenuwuiteinden en haarvaten dicht aan de oppervlakte liggen en daar de huid dun en fijn is.

Eerste prioriteit bij een gevoelige huid is dus het herstellen van de vetzuren van de huid. Door in het dieet producten te gebruiken die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals bepaalde vitamines) wordt het ontstaan van vrije radicalen tegengegaan.

Onzuivere, getoxineerde Huid
Met een onzuivere huid bedoelt men een onfrisse, gelige, grauwe huid. Het is het gevolg van ophoping van giststoffen in de opperhuid. Soms kunnen er kleine ontstekingen of irritaties ontstaan. De reden kan zijn leefgewoonten, zuurstofgebrek, nicotine, dagelijkse stress enz. Traagheid van de stofwisseling en doorbloeding, evenals een functiestoring in de afschilfering van de hoorncellen geven een verdikking en een verandering in de opperhuid.

Bij een getoxineerde huid dient aan een aantal aspecten gewerkt te worden. Ten eerste dient de zuurmantel herstelt te worden zodat de huid het vocht beter vasthoudt. Ontvochting leidt altijd tot toxinatie. Ten tweede moet het vocht in de huid aangevuld en de gifstoffen afgevoerd worden. Dit gebeurt door de stofwisseling van de huid te bevorderen. Tot slot kunnen de verhoornde cellen van de opperhuid verwijderd worden.

Bloedcirculatie stoornissen
Een sterk of slecht doorbloede huid kan erfelijk zijn (zwak bindweefsel) of in de loop van het leven door interne en/of externe oorzaken ontstaan zijn. In deze huid met bloedcirculatiestoringen zijn de haarvaatjes verwijd of verkrampt. De doorbloeding van de huid is niet meer gelijkmatig ten gevolge van spanningen en blokkades. Bij een te sterk doorbloede huid wordt te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Bij een slecht doorbloede huid verslapt deze en zal deze eerder verouderen en er futloos uit gaan zien.

Bij een te sterk doorbloede huid moet de bloedaandrang verminderd en de stofwisseling in balans gebracht worden. De huid wordt beschermd tegen vrije radicalen en andere beschadigende invloeden. Verder kan de huid met specifieke producten tot rust gebracht worden en zijn souplesse hervinden.

Bij een bleke, slecht doorbloede huid dient de bloeddoorvoer gestimuleerd en de ontvochting tegengegaan te worden. Afvalstoffen moeten worden verwijderd en de vorming van vrije radicalen tegengegaan.

omhoogomhoog

Haaruitval
Erfelijkheid
De meest voorkomende haaruitval bij mannen is de androgenetische of erfelijke haaruitval, die vaak op jonge leeftijd al voorkomt. Het erfelijke proces begint al in de puberteit. Zeker bij vroegtijdige behandeling kan dit proces nog gestopt worden. In de pubertiet van de man begint de productie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Een bepaald enzym in het lichaam gaat een verbinding aan met testosteron. Door die verbinding komt een nieuwe stof dihydrotestosteron, die in de haarcel wordt opgenomen en in aanraking komt met het DNA. De celdeling gaat nu sneller en sneller, waardoor het haar snel opgebruikt wordt.

Deze vorm van haaruitval is te behandeldelen door de celdeling weer tot een normaal tempo terug te brengen. In principe zijn de behandelingen tegen erfelijke haaruitval blijvend.

PS. Als het haar al verdwenen is, komt elke behandeling te laat.

Stress
Haaruitval door invloed van melkzuren is tegenwoordig misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen. De voornaamste oorzaak is stress, die zorgt voor adrenaline. Het melkzuur tast het haar in de hoofdhuid aan, de kwaliteit van het haar gaat achteruit, de groeicyclus stagneer, het haar wordt dunner en valt uit. Deze vorm van haaruitval komt op alle leeftijden, zowel bij mannen en vrouwen voor. Haaruitval door melkzuren is tegenwoordig, na een microscopische analyse goed te behandelen.

Ouderdom
Haaruitval door ouderdom kan plaatsvinden vanaf het veertigste levensjaar, wanneer de lederhuid gaat verouderen. Het is hetzelfde proces als de eerste rimpels, het haar wordt dunner en de kwaliteit gaat achteruit. Het aftakelingsproces kan afgeremd worden door de lederhuid simpelweg vroegtijdig te verzorgen. Bij een verouderende huid gaan elastinevezels verkleven. Door dit proces te remmen behoudt de huid langer zijn souplesse.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Een van die veranderingen is een stijging van het progesteron-gehalte. Dit hormoon is mede verantwoordelijk voor de aanmaak van de haarfollikel.

Na ongeveer drie maanden van zwangerschap zal de normale haarcyclus veranderen. In het begin is er nagenoeg geen normaal haarverlies meer. Dat komt doordat alle haren in een groeifase blijven. Tot de achtste maand van de zwangerschap zijn de haren mooi en sterk.

Na de achtste maand vermindert de hoeveelheid progesteron zeer snel en beginnen de haren uit te vallen. Na drie of vier weken, direct na de bevalling, zelfs extreem veel. Na enkele maanden zal het normale groeiproces weer op gang komen. De kwaliteit van de haren kan echter blijvend beschadigd zijn.

De invloed van de natuurlijke hormonen is niet uit te schakelen. Haaruitval en kwaliteitsverlies kunnen echter tot een minimum beperkt worden zodat de normale groeicyclus en haarkwaliteit sneller tot stand komt. Dit soort haaruitval is zeer goed te behandelen.

Verzorging vanaf de 4e maand van de zwangerschap dient erop gericht te zijn de invloed van het progesteron op de haargroei te beperken. Tevens dienen extra voedingsstoffen toegevoegd te worden zodat de voedingsstoffen voor de groei van de baby niet ten koste gaan van de haargroei.

Eén maand na de bevalling dient de hoofdhuid genormaliseerd te worden met producten die de hoofdhuid kalmeren en stabiliseren en de invloed van melkzuur op de hoofdhuid en haargroei remmen.

Medische invloeden
Wegens de grote verscheidenheid aan medische indicaties (chemotherapie, narcose, medicijnen, anticonceptie enz.) zal elke medische vorm van haaruitval individueel beoordeeld moeten worden. Eventuele behandelmogelijkheden zijn dan ook pas vast te stellen. Er zijn door onze laboratoria in Parijs echter bijzonder goede resultaten geboekt bij de chemotherapie-behandelingen, waarbij het haarverlies zeer beperkt bleef. Volledig haarverlies is dus niet altijd noodzakelijk!

Een sterk of slecht doorbloede huid kan erfelijk zijn (zwak bindweefsel) of in de loop van het leven door interne en/of externe oorzaken ontstaan zijn. In deze huid met bloedcirculatiestoringen zijn de haarvaatjes verwijd of verkrampt. De doorbloeding van de huid is niet meer gelijkmatig ten gevolge van spanningen en blokkades. Bij een te sterk doorbloede huid wordt te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Bij een slecht doorbloede huid verslapt deze en zal deze eerder verouderen en er futloos uit gaan zien.

Bij een te sterk doorbloede huid moet de bloedaandrang verminderd en de stofwisseling in balans gebracht worden. De huid wordt beschermd tegen vrije radicalen en andere beschadigende invloeden. Verder kan de huid met specifieke producten tot rust gebracht worden en zijn souplesse hervinden.

Bij een bleke, slecht doorbloede huid dient de bloeddoorvoer gestimuleerd en de ontvochting tegengegaan te worden. Afvalstoffen moeten worden verwijderd en de vorming van vrije radicalen tegengegaan.

omhoogomhoog

Onderzoek methodes
Polarisatie
De meest voorkomende vorm van een haaranalyse zal plaatsvinden met een polarisatiemicroscoop. Dit is een microscoop waarbij tussen de lichtbron en het object een polarisator is geplaatst. Hierdoor kunnen de verschillende details in het object (de haarwortel) beter van elkaar worden gescheiden. Deze polarisatie gaat door de atomen van alle stoffen die in het haar zitten en weerkaatsen het licht van het atoom. Blauw licht ontstaat bijvoorbeeld als er veel
mineralen in het haar aanwezig zijn. Met behulp van deze methode zijn wij in staat om onder andere de poreusheid van het haar vast te stellen.

Vitaliteitstest
Bij een vitaliteitstest worden de haarwortels door middel van specifieke vloeistoffen ingekleurd en onder de microscoop geanalyseerd. Door deze kleuring is het mogelijk om de groeisnelheid van het haar te beoordelen, de mate van keratinisatie vast te stellen en de verbindingen in de haaropbouw te controleren.

Identitest
Een identitest® stelt ons in staat om door middel van een drietal reageervloeistoffen een snelle en goede analyse van de toestand van de opperhuid te verkrijgen. Hierbij wordt het vetgehalte (of het ontbreken van sebum) en hydratatiegehalte (vocht) van de opperhuid gemeten. Dit stelt ons dan weer in staat om u een persoonlijke en de meest optimale behandeling te adviseren.

Dermo-posi-print
Om te toestand van de lederhuid te kunnen beoordelen, beschikken we over de dermo-posi print. Door middel van een huid iditentiprint, gemaakt van een elastische hars, kunnen we onder de microscoop de collageen- en elastinestructuren bestuderen. Op deze wijze is het mogelijk een "probleem" is de diepere huid te zien, zodat bij een behandeling rekening gehouden wordt met een probleem dat aan de opperhuid nog niet zichtbaar hoeft te zijn. Denk hierbij aan preventieve behandeling van huidveroudering, ontvochtiging, zonbeschadiging, enz.

omhoogomhoog

Nieuwe Markt 94 4701 AM Roosendaal tel: 0165 - 563600