Huidproblemen

Veroudering

Bij het ouder worden heeft men te maken met natuurlijke, fysiologische veranderingsprocessen. Er zijn twee oorzaken van huidveroudering, namelijk de invloeden van veroudering van binnenuit en invloeden van buitenaf. Daarnaast speelt de genetische opbouw een belangrijke rol bij beide vormen van veroudering. Een van de invloeden van binnenuit vertraagt de stofwisseling, waardoor de huid haar veerkracht en elasticiteit verliest. Dit betekent dat de celdeling in de lederhuid en de opperhuid vertraagt, waardoor dehydratatie en ophoping van afvalstoffen plaats vinden. De invloeden van buitenaf als milieu-invloeden, UV-straling, roken, stress en onjuiste verzorging veroorzaken ook vroegtijdige veroudering. Alle invloeden resulteren in vrije radicalen en oxidatie. Dat is de reden van versnelde en/of vroegtijdige huidveroudering.

Met de juiste gezichtsverzorging is huidveroudering te vertragen. Door bijvoorbeeld de vochtbalans te herstellen, afvalstoffen af te voeren, de vorming van vrije radicalen en de verkleving van elastinevezels tegen te gaan.

Dehydratatie

Voor het correct functioneren van de opperhuid is de juiste verzorging met producten, die de vochtbalans herstellen, heel belangrijk. Een onbeschadigde zuurmantel beschermt de huid. Een vochtrijke opperhuid is essentieel voor het regeneren van de huid. Vochtgebrek heeft een negatieve werking op de stofwisseling, celdeling, tonus en elasticiteit. De huid toont niet fris en helder, veroudert sneller en verliest haar bescherming.

Om het dagelijks verdampte vocht aan te vullen zijn goede hydraterende producten noodzakelijk. Tevens dient de zuurfilm van de huid hersteld te worden zodat de huid beter beschermt is. Door de stofwisseling van de huid te stimuleren worden afvalstoffen beter afgevoerd en gaat de huid beter functioneren en zal daardoor ook minder snel dehydrateren.

Droge Huid

Verminderde talgproductie en klimatologische invloeden, zoals airconditioning, verwarming en geïsoleerde ruimten, wind, zon en kou, veranderen de beschermende zuurmantel negatief. Verkeerde reinigings- en verzorgingsmethoden irriteren de huid en drogen de huid verder uit. De toenemende milieuverontreiniging en UV-straling werken nog extra negatief op de huid. Zo kan de huid haar natuurlijke beschermende functie niet meer optimaal uitoefenen en verliest daardoor meer en meer haar schoonheid en jeugdigheid.

Verzorging van de droge huid dient er dan ook op gericht te zijn de huid zijn beschermende zuurmantel terug te geven. Tevens moet het vocht in de huid aangevuld worden. Aanvullende verzorging is erop gericht het vermogen van de huid om vocht vast te houden te herstellen en de huid weerstand te geven tegen verontreinigende omstandigheden.

Vette Huid

Acne Vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne berust op een ontsteking van de talgklierfollikel. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne, wanneer de huid onder invloed van androgene hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Naast Acne Vulgaris kennen we nog enkele vormen van acne met een ander beeld en verloop. Een ernstige vorm van acne is de Acne Conglobata, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het 20e jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger. De schouders, de rug en de borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht.

Acne ontstaat vooral door een combinatie van hormonen en voeding. Door het nuttigen van verzadigde vetzuren te beperken kunnen veel problemen worden voorkomen. Verzorgende producten voor de huid dienen het vetgehalte van de huid te normaliseren. Let op dat te sterk ontvettende producten de huid kunnen ontvochten en toxineren.

Geïrriteerde Huid

De hypergevoelige huid is op iedere leeftijd altijd dun en uit balans. Deze huid heeft een tekort aan essentiële vetzuren, waardoor de opperhuid dehydrateert en zichzelf niet kan beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals UV-staling, kou, wind, vervuiling enz. Overgevoelige reacties worden vooral opgewekt door invloeden van binnenuit, zoals stress, verkeerde voeding, diëten en teveel light-producten. Alle invloeden veroorzaken vrije radicalen. Een gevoelige huid produceert de stof histamine, die roodhuid veroorzaakt. Dit huidtype reageert vaak zeer fel op cosmetische verzorging, omdat vrije zenuwuiteinden en haarvaten dicht aan de oppervlakte liggen en daar de huid dun en fijn is.

Eerste prioriteit bij een gevoelige huid is dus het herstellen van de vetzuren van de huid. Door in het dieet producten te gebruiken die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals bepaalde vitamines) wordt het ontstaan van vrije radicalen tegengegaan.

Onzuivere, getoxineerde Huid

Met een onzuivere huid bedoelt men een onfrisse, gelige, grauwe huid. Het is het gevolg van ophoping van giststoffen in de opperhuid. Soms kunnen er kleine ontstekingen of irritaties ontstaan. De reden kan zijn leefgewoonten, zuurstofgebrek, nicotine, dagelijkse stress enz. Traagheid van de stofwisseling en doorbloeding, evenals een functiestoring in de afschilfering van de hoorncellen geven een verdikking en een verandering in de opperhuid.

Bij een getoxineerde huid dient aan een aantal aspecten gewerkt te worden. Ten eerste dient de zuurmantel herstelt te worden zodat de huid het vocht beter vasthoudt. Ontvochting leidt altijd tot toxinatie. Ten tweede moet het vocht in de huid aangevuld en de gifstoffen afgevoerd worden. Dit gebeurt door de stofwisseling van de huid te bevorderen. Tot slot kunnen de verhoornde cellen van de opperhuid verwijderd worden.

Bloedcirculatie stoornissen

Een sterk of slecht doorbloede huid kan erfelijk zijn (zwak bindweefsel) of in de loop van het leven door interne en/of externe oorzaken ontstaan zijn. In deze huid met bloedcirculatiestoringen zijn de haarvaatjes verwijd of verkrampt. De doorbloeding van de huid is niet meer gelijkmatig ten gevolge van spanningen en blokkades. Bij een te sterk doorbloede huid wordt te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Bij een slecht doorbloede huid verslapt deze en zal deze eerder verouderen en er futloos uit gaan zien.

Bij een te sterk doorbloede huid moet de bloedaandrang verminderd en de stofwisseling in balans gebracht worden. De huid wordt beschermd tegen vrije radicalen en andere beschadigende invloeden. Verder kan de huid met specifieke producten tot rust gebracht worden en zijn souplesse hervinden.

Bij een bleke, slecht doorbloede huid dient de bloeddoorvoer gestimuleerd en de ontvochting tegengegaan te worden. Afvalstoffen moeten worden verwijderd en de vorming van vrije radicalen tegengegaan.

Voor vrijblijvend én deskundig advies

Scroll to Top