Hoofdhuidproblemen

Schilfers (roos)

Bij sommige mensen verschijnen schilfertjes wanneer de toestand van de hoofdhuid verandert. Dit ongeacht of het een droge of vette hoofdhuid betreft. De natuurlijke zuurfilm laat het afweten en speelt zijn regulerende rol niet meer. Micro-organismen zijn minder gecontroleerd en beginnen zich overmatig te verspreiden.

Dit fenomeen is hoofdzakelijk te wijten aan de levenswijze die een invloed kan hebben op de natuurlijke weerstand van de hoofdhuid. Dit zijn bijvoorbeeld: stress, nicotine of alcohol, stoornissen van celdeling, een tekort aan vitaminen of gewoonweg het gebruik van producten die slecht zijn afgestemd op het haartype. Dit kan een overdreven afschilfering teweegbrengen. Onder de invloed van de kam of de borstel komen de schilfertjes los en komen op het haar of op de schouders terecht. Ze veroorzaken een kenmerkend onesthetisch probleem. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met irritatie, roodheid, jeuk of zelfs andere huidproblemen.

Behandeling van roos is erop gericht de zuurfilm van de hoofdhuid te herstellen en dode huidschilfers te verwijderen. Hierdoor zal de huid zijn natuurlijke weerstand terugvinden. Tevens moet het vocht van de vaak gedehydrateerde huid aangevuld worden. Ten slotte dient de stofwisseling in de hoofdhuid te bevordert te worden zodat de hoofdhuid gestimuleerd wordt zichzelf te vernieuwen. Hiermee wordt roos en de te eraan liggende oorzaak verwijderd.

Gevoelige hoofdhuid

De hoofdhuid en het haar worden vaak gevoelig wanneer ze onderhevig zijn aan bepaalde factoren zoals stress of bij gebruik van niet goed afgestemde producten en verzorging. Hun natuurlijke afweersystemen werken niet meer normaal tegen micro-organismen. Het haar verliest zijn glans en wordt statisch. De afscheidingen van de talg- en zweetklieren van de huid ontwikkelen niet meer hun normale anti-bacteriële werking; er kunnen dan onaangename spanningen en jeuk opduiken, of zelfs zwellingen en een pijnlijke hoofdhuid.
Behandeling van de gevoelige hoofdhuid is erop gericht de bloedsomloop in de hoofdhuid te herstellen. Hierdoor krijgt de hoofdhuid zijn natuurlijke afweer terug. Aldus gereguleerd, reageren de talrijke zenuwen correct op koude, warmte, milieuagressies en uiteraard op stress en vermoeidheid. De gevoeligheidsdrempel verlaagt, de huidcellen vinden hun weerstand terug en geïrriteerde zones zullen verdwijnen.

Droge hoofdhuid

De hoofdhuid wordt vaak droog omdat de talgklieren onvoldoende talg produceren of door externe factoren zoals: de warmte van de haardroger, zout/chloor water, de zon of slechte verzorging. Het biologisch evenwicht is dan verstoord. De huid heeft geen natuurlijk beschermend effect meer en de hoofdhuid geen verdediging tegen de verschillende milieu agressies. De hoofdhuid jeukt of geeft een trekkerig gevoel, er kan irritatie optreden of zelfs roos.
Verzorging van de droge hoofdhuid normaliseert de hoofdhuid en verhoogt de talgafscheiding. Elke droogtefactor dient specifiek behandeld te worden.

Voor vrijblijvend én deskundig advies

Scroll to Top